Windows 10: forskjeller, kvaliteter og funksjoner

Windows 10 er et operativsystem for datamaskiner som er utviklet av Microsoft. Dette oppdaterte systemet kom for første gang i 2015 og var etterkommer av systemene Microsoft 8 og Microsoft 8.1. Det kom altså aldri en Microsoft 9 slik mange trodde det skulle gjøre. Det finnes ingen offisielle uttalelser om hvorfor operativsystemet ble kaldt Windows 10 og 9, men det finnes mange spekulasjoner.


Dette operativsystemet var svært revolusjonerende i 2015. Dette systemet var Microsoft sin mest omfattende plattform noen sinne og den fungerte på stasjonære maskiner, bærbare maskiner, nettbrett og smarttelefoner. Windows 10 var altså ikke en liten oppdatering fra det tidligere systemet, det var et hopp og mange tenker derfor at grunnen til at den ble hetende 10 og ikke 9 var at Microsoft ønsket å vektlegge at dette var et stort steg. Et stort steg fra den ikke så vellykkede Windows 8.

Windows 10 er fremdeles et svært fungerende operativsystem

Selv om Windows 10 ble utviklet i 2015 er det et operativsystem fremdeles brukes ofte og mye og et system som fungerer godt. Windows 10 sitt fokusområde lå på å harmonisere brukeropplevelsen og at den skulle fungere godt på tvers av enheter. Applikasjonene i Windows Apps skulle fungere like godt på alle enheter og det skulle være mulig å laste dem ned på alle enheter som var kapable med operativsystemet. Nå kunne du endelig gjøre et kjøp på en enhet for så å bruke applikasjonen på andre enheter også. Dette gjaldt altså for telefon, datamaskin, X-box, hva enn det måtte være som var kapabelt med Windows 10.

Som sagt så fungerer operativsystemet godt i dag også. Det er designet for å enkelt kunne oppdatere seg kostnadsfritt slik at du alltid kan benytte deg av de nyeste funksjoner og den oppdaterte sikkerheten. I dag kan du velge mellom Windows 10 Home og Windows 10 Pro som begge fungerer godt. Disse versjonene av operativsystemet fokuserer sterkt på sikkerhet i hverdagen slik at du kan beskytte din brukeridentitet, alle enhetene din og ikke minst den personlige informasjonen din.

Hva er forskjellene på Windows 10 Home og Windows 10 Pro

Dersom du skal bestemme deg for om du skal gå for Windows 10 Home eller Windows 10 Pro er det greit å vite noe om hva forskjellene er. Det er ikke de største forskjellene, så her kan du rett og slett velge det som passer best for deg.

  • Windows Hello:

Windows Hello er en funksjon som lar deg bruke ansiktsgjenkjenning, fingeravtrykk eller PIN-kode enkelt, raskt og sikkert uten at du trenger å bruke passordene dine. Denne funksjonen finnes for både Windows 10 Home og Windows 10 Pro

  • Enhetskryptering:

Enhetskryptering er også tilgjengelig for både Windows Home 10 og Windows 10 pro. Dette er en funksjon som beskytter dataen din ved å kryptere den. Det vil si at om du skrur på enhetskryptering vil kun autoriserte personer kunne få tilgang til enheten din og dataen som befinner seg der.

  • Brannmur- og nettverksbeskyttelse

Windows-enhetene er sikret med en omfattende sikkerhetsfunksjon i form av en innebygd brannmur- og internettbeskyttelse mot virus, løspengevirus og skadelige programvarer. Denne funksjonen er inkludert i både Windows 10 Home og Windows 10 Pro.

  • Internett-beskyttelse

App- og nettleserkontroll fra Windows sørger for at du enheten din er beskyttet mot potensielle farlige apper, nedlastninger, nettsider og filer. Dette skjer gjennom Windows Defender SmartScreen som er inkludert i både Windows 10 Home og Windows 10 Pro.

  • Sperrefunksjon / Beskyttelse

For deg med barn er dette en super funksjon. Denne funksjonen lar deg administrere skjermtid, begrense innhold og passe på at barna ikke kjøper en haug med ting på nett. Her kan du også sikre familiens enheter og oppdatere dem. Denne funksjonen er inkludert i både Windows 10 Home og Windows 10 Pro.

  • Sikker oppstart

Oppstartsprosessen kan være sårbar og denne funksjonen passer på at programmer og uautoriserte operativsystemer ikke kan lastes inn under oppstartsprosessen. Denne funksjonen er inkludert i både Windows 10 Home og Windows 10 Pro.

  • BitLocker-enhetskryptering

Dette er en funksjon som kun er tilgjengelig dersom du velger Windows 10 Pro. Dersom du mister enheten din eller om den skulle bli stjålet så kan du bruke BitLocker eller BitLocker To Go for å stenge av hele enheten slik at ingen andre får tilgang til data og systemer på enheten din.

  • Windows Information Protection (WIP)

Denne funksjonen er også kun tilgjengelig dersom du velger Windows 10 Pro. WIP er en funksjon som beskytter enheten din mot potensiell datalekkasje uten at den forstyrrer arbeidet ditt eller enhetens funksjonalitet på noen som helst måte. Dette krever altså ikke noen endringer i hverken systemmiljøet eller hos appene dine.

  • Windows Defender Antivirus

Dette er en funksjon som er tilgjengelig for både Windows 10 Home og Windows 10 Pro. Funksjonen bruker skyen, maskinlæring og adferdsanalyse for å beskytte enheten din mot potensielle trusler.

De grunnleggende Windows 10 funksjonene

Det er altså ikke store forskjeller på de to versjonene. Likevel er det greit å vite hva du mister dersom du velger Windows 10 Home. Dersom dette er kvaliteter og funksjoner du ikke føler at du trenger så kan du selvfølgelig velge Windows 10 Home med god samvittighet. Begge disse systemene oppdateres automatisk og introduserer nye funksjoner uten at du trenger å betale noe ekstra. Slik som alle andre Windows operativsystemer.

 Med både Windows 10 Home og Windows 10 Pro får du muligheten til å bruke den digitale pennen og berøring på skjerm, dersom enheten din er kapabel med denne funksjonen. En Windows penn kan gjøre arbeidet ditt lettere, bedre og mer effektivt. Dersom du ikke allerede har en penn er dette absolutt en vurdering å ta. Ellers får du selvfølgelig også Microsoft Edge på begge versjonene slik at du kan surfe raskere å spare batteritid på tvers av enhetene dine. Det samme gjelder batterisparemodus som forlenger batteritiden din ved å begrense bakgrunns aktiviteten og push-varslingene dine for å spare strøm på enhetene dine.


Uansett hvilken versjon du velger vil du få gleden av disse funksjonene og du vil få gleden av et velfungerende operativsystem.

Login/Register access is temporary disabled
Compare items
  • Total (0)
Compare
0